• 1
  • 2
  • 4
  • 3

Кожна десята смерть, пов'язані з надмірним споживанням солі

Сіль - мінерал, необхідний для підтримки фізіологічних процесів в організмі. Сіль забезпечує необхідний рівень гідратації, бере участь у регуляції рівня глюкози крові та забезпеченні нормальних обмінних процесів у щитовидній залозі, сприяє нормалізації сну. Але на жаль, значна частка населення вживає надмірну кількість солі з їжею, що провокує розвиток цілого ряду розладів - артеріальної гіпертензії, інсульту і серцевої недостатності. Однак навіть деяке зменшення споживання солі може стати справжнім благом для організму.
Медики підрахували, що 1,65 млн. cмертей на рік від серцево-судинних захворювань, тобто кожна десята смерть, пов'язана з надмірним споживанням солі. Вони підкреслюють важливість роз'яснювальної роботи серед населення про те, яку небезпеку становить надлишок солі.

Всесвітня організація охорони здоров'я розробила «План дій з реалізації Європейської стратегії профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями, 2012 -2016 р один з розділів цієї програми присвячений зниженню споживання солі населенням, де ставиться мета щодо зниження споживання солі в раціоні харчування до рівня, що не перевищує 5 г (2000 мг натрію) на людину в день.В обґрунтуванні цієї мети підкреслюється, що в більшості країн щоденний рівень споживання солі перевищують рекомендовані ВООЗ межі. При цьому основним її джерелом є сіль у харчових продуктах, що піддаються технологічній обробці. Існує пряма кореляція між кількістю споживаної солі і рівнями кров'яного тиску. Скорочення споживання солі знижує довгостроковий ризик розвитку серцево-судинних захворювань та інсульту. За оцінками, зниження споживання солі з 10 г до 5 г в день призведе до скорочення загального показника виникнення інсультів на 23%, а показник серцево-судинної захворюваності - на 17%.

Дослідження вчених показують, що надлишок солі в організмі - прямий шлях до захворювань: артриту, ревматизму, дерматиту, екземи, псоріазу, сечокам'яної хвороби, гіпертонії, тромбофлебіту, глаукомі, катаракті.
Розуміючи цю проблему, число країн, які виступили ініціаторами зменшення споживання солі в чистому вигляді населенням, збільшилася протягом останніх чотирьох років з 32 до 60. Крім того, ряд країн, які насправді продемонстрували зміни політики споживання натрію, пройшли шлях від п'яти до 12 років.
Ось деякі з них:
• Фінляндія, що характеризується найтривалішою ініціативою щодо зниження споживання солі суспільством, знизила споживання солі на 15% між 1979 і 2007р, з 12,8 г до 9,0 г
• У Великобританії знизилося споживання солі на 15% в період між 2001 і 2011р, з 9,5 г до 8,1 г, що, за оцінками фахівців, дозволило зберегти орієнтовно 8500 життів на рік.
• У Туреччині, де споживання солі перевищувало 18,0 г / день, знизилося споживання солі на 17%, до 15,0, в період між 2008 і 2012 рр.
• Ініціативні заходи, спрямовані на зниження вмісту солі в хлібі, одному з основних джерел солі, привели до скорочення вмісту солі на 36% в Чилі, 26% в Іспанії і 29% в США.
• У 2013 році Південна Африка стала першою країною, законодавчо зобов'язала обмежити використання солі в харчовій промисловості з метою зниження споживання натрію до менш ніж 5 г на людину в день до 2020-го року.


На науковій сесії про зміст натрію в продуктах харчування і його зв'язки з артеріальною гіпертонією, що відбулася на спільній конференції Європейського товариства з лікування гіпертонії (ESH) і Міжнародного товариства з лікування гіпертонії (МІГ) під назвою «ГИПЕРТЕНЗИЯ 2014» прозвучало звернення до лікарів в освіті громадськості та прийнятті активної участі в ініціативі щодо скорочення споживання солі населенням.

На цій конференції була наведена статистика:
- Зниження споживання солі на 2 грами в день знижує випадки виникнення серцево-судинних захворювань на 20%.
- По дані Інституту медицини (IOM) за 2010р приблизно 32% випадків гіпертонії викликано високим вмістом солі в їжі, що в перерахунку на абсолютні цифри становить близько 300 мільйонів чоловік.
- Глобальна оцінка серйозності захворювання налічує більше трьох мільйонів летальних результатів, 61000000 років інвалідності і 57 мільйонів років безповоротно втраченого віку, і всі ці негативні дані пов'язані лише з високим рівнем споживання солі з їжею в 2010 році.
У зв'язку з цією проблемою ставиться питання: «Яким же чином можна зменшити споживання солі?»

Можливі варіанти відповіді:
1. Самим готувати їжу, так як за даними Американської асоціації серця (American Heart Association), більше 75% натрію в дієті середньостатистичного американця надходить з сіллю, яку додають в технологічно оброблені продукти або напівфабрикати. У зв'язку з цим вони рекомендують в ході домашнього приготування їжі дотримуватися добову норму солі при додаванні її до овочів або інших страв - не більше 2 г на добу;
2. Вживайте в їжу продукти, багаті клітковиною і низьким вмістом натрію;
3. Використовувати сольові суміші із зменшеним вмістом натрію;
4. Привчати себе знайомитися зі змістом кількості натрію зазначеного на етикетці та враховувати ці дані при вживанні.


Сіль також може стати інструментом для тренування тіла і духу в процесі зниження її вмісту в раціоні харчування. Спочатку страви можуть здаватися трохи прісними і позбавленими смаку в порівнянні з тим, до чого ви звикли, однак з часом смакові звички зміняться і адаптуються до нових дієтичним нормам.
Для тих людей хто не бажає відразу міняти свій спосіб життя, а таких більшість, в деяких країнах рекомендують вживати сіль з такими ж сольовим смаком, але зі зменшеним вмістом натрію.

Так, наприклад, поступила Фінляндія. Це єдина країна, де звичайна сіль заборонена. А "Фінська" сіль - Pansalt (суміш хлориду натрію, хлориду калію і сірчанокислого магнію) доступна практично скрізь у Європі. Результат? 80% спад смертності від інфарктів та інсультів (за даними 2010)

Починаючи з 2006-го року AMA (американська медична організація) намагається заборонити продаж чистої солі, як "небезпечною для здоров'я" А для американців пропонується сольова суміш "Morton Lite Salt" (суміш з хлоридом калію).

Як показують дані Американської асоціації досліджень серцевих захворювань, 75% всього населення планети споживає занадто багато солі. Аналіз споживання солі охопив 187 країн і проводився протягом двадцяти років (з 1990 по 2010 роки). Перевищення рекомендованих норм споживання солі було зафіксовано в 181 країні. І найбільша кількість смертей, викликаних захворюваннями, пов'язаними з надмірним споживанням солі, зафіксовано в Росії, Єгипті і на Україні.
За даними наведеними в журналі «The New England Journal of Medicine», які представила дослідницька група під керівництвом доктора Даріуша Мозаффаріан (Dariush Mozaffarian) з університету Тафтса (Tufts University). Серед різних країн найбільшу кардіоваскулярну смертність внаслідок підвищеного вживання солі реєстрували в Грузії - 1967 смертей на 1 млн дорослих осіб на рік, найменшу - в Кенії, де вона склала 4 смерті на 1 млн. Осіб на рік. Найбільшу смертність серед 30-ти найбільших за чисельністю націй спостерігали в Україні. У нашій країні цей показник склав 1540 смертей на 1 млн. Дорослих осіб на рік.

Підтримуючи Всесвітню організацію охорони здоров'я, на нашому підприємстві в 2014 році розроблено ряд рецептів солі зі зниженим вмістом натрію торгової марки «SOLENA».

Сьогодні в магазинах вже можна придбати продукцію нашого підприємства - «Сіль кухонну зі зниженим вмістом натрію з калієм». До складу солі зі зниженим вмістом натрію з калієм торгової марки «SOLENA» входить 70% хлориду натрію і 30% хлориду калію. «Сіль зі зниженим вмістом натрію з калієм» є найбільш корисною для людей, що страждають від серцево-судинних захворювань та гіпертонії.

Також під торговою маркою «SOLENA» розроблено сіль з мікроелементами. Сіль з мікроелементами включає в себе такі мікроелементи, як Mg, Se, Zn, Cr, Ge, Fe, J. Сіль з мікроелементами є необхідною для людей, що контролюють рівень цукру в крові, а також для тих, хто слідкує за своїм здоров`ям і дотримується дієт.

Використання в раціоні харчування сольової суміші замість чистої солі, не змінюючи звичного способу життя, зменшує ризик багатьох захворювань. А якщо ви поступите як фіни і зменшите споживання солі, є ймовірність, як і у жителів Фінляндії збільшити середню тривалість життя з 68 до 81 року.

Бажаємо Вам здоров'я і довгих років життя!