Гіпонатрієва сіль - збереже Ваше здоров'я!

соль-с-пониженным-содержанием-натрия

Сіль для здоров'я!

Що ми знаємо про сіль?

Давно минули ті часи, коли асортимент солі обмежувався кам'яною сіллю та іноді - сіллю сорту «Екстра». Зараз на прилавках наших магазинів якої тільки солі не зустрінеш: біла, чорна, рожева, морська, йодована, з додаванням трав або спецій, збагачена різними мікро- і макро- елементами, добута в шахтах і зібрана руками високо у горах.... Як обрати «правильну» сіль і чи варто це робити, чи дійсно сіль може бути різною, або це не більше ніж рекламний трюк її виробників? Давайте розбиратися.

Що ж таке сіль?

Будь-яка людина, чиї знання у хімії обмежені стандартною програмою середньої школи, напевно знає, що сіль, яку всі ми вживаємо в їжу, - це натрій хлор, або як його називають хіміки - хлорид натрію. Головне його завдання полягає в підтримці осмотичного тиску, тобто рівноваги тиску між клітинами організму і всередині кожної окремо взятої клітини. Натрій впливає на нормальне функціонування нервової системи, регулює діяльність серцево-судинної системи, нормалізує артеріальний тиск, бере активну участь в процесах травлення і роботі видільної системи.
Нестача натрію в організмі викликає зневоднення, судоми в м'язах, нудоту і блювоту, сонливість або навіть сплутаність свідомості.
Надлишок натрію також не несе нам нічого корисного: організм починає затримувати воду, внаслідок чого виникають набряки, ускладнюється робота серця і нирок, підвищується артеріальний тиск, значно збільшується ризик розвитку інсультів та серцевої недостатності. Симптоми надлишку натрію - сильна спрага, невластива людині пітливість, гіперактивність.
І якщо недолік натрію можна усунути, просто з'ївши що-небудь солоненьке, проблема його надлишку вирішується не так просто. У дикій природі не виникає проблеми з надлишком натрію: тварини з більшим задоволенням їдять трохи посолену їжу, ніж зовсім прісну, а ось занадто солоні ласощі вони відкидають. Повне виключення солі з раціону може вирішити проблему, але для переважної більшості людей є складним завданням. Отже, варто замислитись, як мінімум, про обмеження споживання солі, а ще краще - вибрати максимально корисний її різновид.

Скільки солі потрібно людині?

Медики підрахували, що кожна десята смерть так чи інакше пов'язана з надмірним вживанням солі. Рекомендована добова норма споживання солі складає всього 5 г - це одна чайна ложка без гірки. На перший погляд, це не багато і не мало, проте ми з'їдаємо солі у 3 рази більше, ніж потрібно. Мало хто замислюється про те, що багато продуктів у своєму складі вже мають досить велику кількість солі: це ковбаси, сири, консерви, готові соуси, навіть звичайний хліб містить у своїй рецептурі сіль. А якщо ви всупереч рекомендаціям дієтологів захоплюєтеся фастфудом - ви гарантовано в групі ризику. Солити страви менше з метою знизити вживання солі - завдання реальне, а ось підрахувати, скільки «прихованої» солі ми з'їдаємо з усією їжею, і зовсім неможливо, тому що мало хто з виробників дбає про наявність вичерпної інформації про склад продуктів на упаковці.

Яку користь несе зниження споживання солі?

На сьогоднішній день все більше країн проводять політику щодо зниження споживання солі на душу населення, і ці зусилля приносять позитивні результати:
• Фінляндія однією з перших підтримала ініціативу щодо зменшення споживання солі. В результаті в країні на 60% знизилася смертність від інсультів та інфарктів, а середня тривалість життя зросла на 7 років, і зараз становить 81 рік. Звичайна сіль у країні заборонена, проте «фінська сіль» з додаванням калію та магнію користується великим попитом у всій Європі.
• Зниження споживання солі на 15% у Великобританії всього за 10 років дозволило зберегти майже 8500 життів на рік.
• Багато країн скоротили вміст солі в хлібі, а ПАР навіть зобов'язала виробників обмежити використання солі на законодавчому рівні. Якби всі країни скоротили вміст солі в продуктах вдвічі, це допомогло б зберегти 150 тисяч життів на рік!

У чому користь гіпонатріевой солі?

Але що б не говорили нам лікарі і суха статистика про шкоду солі, зовсім без неї жити вкрай складно і «прісно». Але вихід є - потрібно лише замінити звичайну сіль «правильної»! Справа за малим - знайти ту саму, корисну сіль, не на шкоду її смаковим якостям.
Ми визначилися, що сіль - це хлорид натрію, який хоч і є незамінним для здоров'я всього організму, але при надмірному захопленні «солененьким» провокує безліч небезпечних захворювань. Зменшивши вміст натрію в солі, і додавши до неї хлорид калію, зменшується і шкідливий вплив солі на людину.

Чому саме калій?

Спільно з натрієм, калій підтримує функціонування клітин, але якщо натрій більшою мірою міститься в міжклітинній рідини, калій - найважливіший внутрішньоклітинний мікроелемент, і саме їх збалансоване співвідношення забезпечує стабільну роботу всіх органів і систем людського організму. Калій покращує роботу головного мозку, підсилюючи його кровопостачання, нормалізує серцевий ритм і знижує кров'яний тиск, полегшує алергічні стани а також допомагає підвищити фізичну силу і витривалість, солі калію виводять з організму зайву рідину. І якщо натрію ми вживаємо з надлишком, набрати необхідну добову дозу калію з їжею не так просто.

Харчова сіль з пониженим вмістом натрію + калій

Підтримуючи ініціативу Всесвітньої організації охорони здоров'я щодо зниження рівня споживання солі населенням, ми розробили декілька видів харчової солі з добавками.
Уже сьогодні в магазинах можна придбати продукцію нашого підприємства - «Сіль кухонну з пониженим вмістом натрію + калій», у складі якої вміст хлориду натрію зменшено до 70% і додано 30% хлориду калію. Така рецептура суміші дозволяє відновити необхідне співвідношення калію і натрію в організмі, не змінюючи кардинально харчових звичок.
Сіль кухонна з пониженим вмістом натрію, її ще називають гіпонатріевой сіллю, покращує роботу серця, нервової системи, м'язової тканини, виводить з організму зайву рідину і зменшує набряки, а також стимулює обмін речовин і нормалізує загальний стан організму.
Харчова сіль з додаванням калію незамінна як засіб профілактики набряків у вагітних жінок, хворим на гіпертонічну хворобу та літнім людям допомагає нормалізувати артеріальний тиск, сприяє зниженню маси тіла у хворих на ожиріння. А для всіх дорослих і дітей це відмінний профілактичний засіб від перерахованих вище захворювань.